Det er ofte fokus på hvor viktig det er å ikke være for lojal mot sin bank og hvor mye penger man kan spare på å flytte boliglånet til en annen bank. Det de fleste kanskje ikke er klar over, er at det også er fullt mulig å flytte forbrukslånet til en annen bank, og dermed spare penger.

Rent praktisk så flytter man ikke et lån fra en bank til en annen, det som skjer er at man tar opp et lån i den nye banken, som brukes til å innløse lånet i den gamle banken. Dette er samme prinsipp uansett om det er et boliglån, billån eller et forbrukslån man ønsker å flytte til en ny bank.

Når vi snakker forbrukslån, omtaler man normalt det å flytte et lån som en refinansiering, men i praksis er det nøyaktig det samme som når man flytter et boliglån. Det er ikke noe i veien for å refinansiere bare et enkelt forbrukslån, så lenge det gir deg bedre vilkår, men er din forbruksgjeld spredt over flere lån og har du kanskje noe kredittkortgjeld i tillegg, vil det som regel lønne seg å refinansiere alt inn i et nytt lån. Da får du ikke bare bedre rentebetingelser, men du betaler også bare et månedlig termingebyr, frem for et gebyr på hvert lån.

Gjør en nøye sammenligning

Når du sammenligner ditt eksisterende forbrukslån med andre lån på markedet, er det viktig at du sammenligner den effektive renten på lånene, og ikke den nominelle. Den effektive renten inkluderer etableringskostnaden for lånet og det månedlige termingebyret og sier derfor mye mer om hva lånet faktisk koster deg. Det er tross alt liten vits i å bytte til et lån med lavere nominell rente, bare for å oppdage at det nye termingebyret er mye høyere enn det du betalte på det gamle lånet, slik at du i praksis kommer dårligere ut etter refinansieringen.

Sjekk om din eksisterende bank kan gi deg et bedre tilbud

Hvis du har funnet en ny bank som kan gi deg et bedre tilbud på ditt forbrukslån, kan det være lurt å ta en telefon til din nåværende bank, før du bestemmer deg for å flytte lånet. I noen tilfeller vil din nåværende bank ha mulighet for å gi deg et bedre tilbud på lånet ditt, og forhåpentligvis matche tilbudet du har fått fra den nye banken, og du slipper da å flytte lånet og sparer kostnadene forbundet med en flytting.

Hva koster en refinansiering?

I motsetning til et boliglån der pantedokumentet må tinglyses, er den eneste kostnaden som påløper når du refinansierer et forbrukslån, den nye bankens etableringsgebyr for lånet. Størrelsen på dette varierer med størrelsen på lånet, og selvsagt fra bank til bank, men vil normalt ligge på rundt 1 000kr. Banken du flytter fra har ikke anledning til å kreve deg noe gebyr for å innløse lånet før tid eller på noen annen måte kreve deg for en avgift for å flytte lånet til en annen bank.